SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jajka
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę posiekaj razem z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieć i uformuj kulę. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Ostudzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, również brzegi. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 duża gruszka
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g twarożku
- 2 sery camembert
- garść migdałów
- 2 garści szpinaku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
Śmietanę, jajka, twarożek i przyprawy wymieszaj w naczyniu i wylej na lekko podpieczony spód. Następnie ułóż na nim pokrojony w plastry ser camembert, liście szpinaku, obraną i pokrojoną gruszkę, całość posyp płatkami migdałów. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i piecz przez ok 20-30 minut.