Tarta ze szpinakiem, gruszką i migdałami

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jajka
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę posiekaj razem z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieć i uformuj kulę. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Ostudzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, również brzegi. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 duża gruszka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g twarożku
  • 2 sery camembert
  • garść migdałów
  • 2 garści szpinaku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Śmietanę, jajka, twarożek i przyprawy wymieszaj w naczyniu i wylej na lekko podpieczony spód. Następnie ułóż na nim pokrojony w plastry ser camembert, liście szpinaku, obraną i pokrojoną gruszkę, całość posyp płatkami migdałów. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i piecz przez ok 20-30 minut.

 

 

Napisz komentarz