SKŁADNIKI:
- 75 g szklanki mąki migdałowej plus ilość do podsypania
- 150 g mąki pszennej
- 100 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli morskiej
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, lekko oprószamy solą.
- Łączymy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i chłodzimy przynajmniej pół godziny w lodówce.
- Ciasto wykładamy na oprószony mąką migdałową blat, przykrywamy pergaminem lub papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.
- Wykrawamy radełkiem niewielkie kwadratowe ciasteczka, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru, 15-20 minut.