Krakersy cebulowe

SKŁADNIKI:

  • 75 g szklanki mąki migdałowej plus ilość do podsypania
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli morskiej

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, lekko oprószamy solą.
  3. Łączymy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i chłodzimy przynajmniej pół godziny w lodówce.
  4. Ciasto wykładamy na oprószony mąką migdałową blat, przykrywamy pergaminem lub papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.
  5. Wykrawamy radełkiem niewielkie kwadratowe ciasteczka, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem.
  6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru, 15-20 minut.

 

 

Komentarze wyłączone.