SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 3 jajka
- 150 g kaszy manny
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600-750 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego lub 250 g świeżego bardzo drobno posiekanego
- granat lub porzeczki do dekoracji
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- granat do dekoracji
- Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odważamy 250 g.
- Wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy.
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z kaszą manną.
- Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
- Jajka ubijamy z cukrem na puch. Nie przerywając ubijania wlewamy rozpuszczoną margarynę i wsypujemy kaszę z mąką.
- Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy .
- Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Studzimy, odkrawamy wierzch i przekładamy go do miseczki.
- Ciasto przekrawamy na dwa blaty i przekładamy masą. Wierzch posypujemy wcześniej odkrojonym, pokruszonym wierzchem. Dekorujemy owocami.