Tort leśny mech

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 jajka
  • 150 g kaszy manny
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600-750 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego lub 250 g świeżego bardzo drobno posiekanego
  • granat lub porzeczki do dekoracji

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • granat do dekoracji

  1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Odważamy 250 g.
  2. Wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy.
  3. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z kaszą manną.
  4. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
  5. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Nie przerywając ubijania wlewamy rozpuszczoną margarynę i wsypujemy kaszę z mąką.
  6. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy .
  7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Studzimy, odkrawamy wierzch i przekładamy go do miseczki.
  9. Ciasto przekrawamy na dwa blaty i przekładamy masą. Wierzch posypujemy wcześniej odkrojonym, pokruszonym wierzchem. Dekorujemy owocami.

Komentarze wyłączone.