SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus ilość do podsypania
- 3 łyżki rozpuszczonej margaryny Zwykła z Kruszwicy
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- szczypta cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA PASTĘ DO SMAROWANIA:
- 50 g miękkiej margaryny Zwykła z Kruszwicy
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- kilka pomidorów z zalewy olejowej
- 100 g sera bałkańskiego
- Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- W tym czasie obieramy czosnek i rozcieramy go z solą. Mieszamy z margaryną.
- Pomidory kroimy na niewielkie kawałki, ser rozdrabniamy.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 15×35 centymetrów.
- Smarujemy margaryną z czosnkiem i równomiernie rozkładamy pomidory i ser.
- Wzdłuż krótszego boku kroimy paski o szerokości 1,5-2 centymetry. Zawijamy i układamy na blaszkę.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.