Bułeczki czosnkowe

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus ilość do podsypania
  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA PASTĘ DO SMAROWANIA:

  • 50 g miękkiej margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka pomidorów z zalewy olejowej
  • 100 g sera bałkańskiego

  1. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. W tym czasie obieramy czosnek i rozcieramy go z solą. Mieszamy z margaryną.
  5. Pomidory kroimy na niewielkie kawałki, ser rozdrabniamy.
  6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 15×35 centymetrów.
  7. Smarujemy margaryną z czosnkiem i równomiernie rozkładamy pomidory i ser.
  8. Wzdłuż krótszego boku kroimy paski o szerokości 1,5-2 centymetry. Zawijamy i układamy na blaszkę.
  9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

 

Komentarze wyłączone.