Tort dyniowy z masą serową

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g puree z dyni*
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 50 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Przygotowujemy puree dyniowe*.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
  3. Margarynę ucieramy na puch z cukrem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku i porcjami puree dyniowe oraz mąkę i zmielone migdały.
  4. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  5. Pieczemy 40 minut  w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka.
  6. Studzimy i kroimy na blaty. Ilość blatów uzależniamy od wielkości tortownicy.
  7. Przekładamy masą serową i dekorujemy według uznania.

*Przygotowanie puree dyniowego

Około kilogramową dynię przekrajamy na pół, wydrążamy pestki i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Lekko studzimy.

Łyżką wybieramy miąższ i miksujemy na puree. Odważamy potrzebną ilość, resztę możemy wykorzystać do innych dań, na przykład zupy.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 500 g twarogu mielonego
  • 100 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru

 

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce ser oraz budyń.
  3. W dużym rondlu z  grubym dnem rozpuszczamy margarynę. Dodajemy masę serową i energicznie mieszamy rózgą, pilnując aby się nie przypaliło. Po zagotowaniu dodajemy pianę z białek i ciągle podgrzewając delikatnie mieszamy.
  4. Każdy z placków przekładamy masą serową i dekorujemy według uznania.

Komentarze wyłączone.