SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 70 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki miodu
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g drożdży
- Formę do pieczenia smarujemy margaryną.
- Margarynę podgrzewamy w rondelku.
- Ciepłe mleko łączymy z miodem, cukrem, drożdżami oraz szklanką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy i łączymy z zaczynem oraz pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- Margarynę podgrzewamy w rondelku.
- Mieszamy cukier z cynamonem w miseczce.
- Na spód formy wykładamy część jabłek.
- Z ciasta odrywamy równej wielkości kawałki i formujemy z nich kuleczki. Każdą maczamy w rozpuszczonej margarynie i obtaczamy w cukrze z cynamonem.
- Kolejne porcje ciasta układamy w formie, pomiędzy dodając pokrojone jabłka.
- Wierzch polewamy resztką margaryny i posypujemy pozostałym cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.