Chlebek odrywany na słodko

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 70 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży

  1. Formę do pieczenia smarujemy margaryną.
  2. Margarynę podgrzewamy w rondelku.
  3. Ciepłe mleko łączymy z miodem, cukrem, drożdżami oraz szklanką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Mąkę przesiewamy i łączymy z zaczynem oraz pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

  1. Margarynę podgrzewamy w rondelku.
  2. Mieszamy cukier z cynamonem w miseczce.
  3. Na spód formy wykładamy część jabłek.
  4. Z ciasta odrywamy równej wielkości kawałki i formujemy z nich kuleczki. Każdą maczamy w rozpuszczonej margarynie i obtaczamy w cukrze z cynamonem.
  5. Kolejne porcje ciasta układamy w formie, pomiędzy dodając pokrojone jabłka.
  6. Wierzch polewamy resztką margaryny i posypujemy pozostałym cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

 

 

Komentarze wyłączone.