Pizzerinki na cieście drożdżowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g miękkiej margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • 40 g pokruszonych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Ponownie zagniatamy i dzielimy na porcje. Każdą rozciągamy, tak aby utworzyć koło. Placki rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy ulubione dodatki, np.: oliwki, salami, pomidorki koktajlowe, boczek i pieczemy około 15 minut w temperaturze  220 stopni. Po upieczeniu pizzerinki można udekorować rukolą.

 

 

Komentarze wyłączone.