Ciasto malinowe z bezą na kruchym spodzie

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (ok. 8 g)

Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagnieć. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyłóż na spód formy i piecz w temperaturze 200ºC przez 15 – 20 minut do uzyskania złocistego koloru.

SKŁADNIKI NA MALINOWĄ MASĘ:

  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 3 białka
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 0,5 kg malin
  • 30 g cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody. Przestudź i wymieszaj z malinami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i schłódź w lodówce. Następnie ubij białka z drobnym cukrem, po uzyskaniu sztywej piany dodaj mąkę ziemniaczaną, która pozwoli utrzymać efekt sztywnej piany.
Formę o wymiarach takich samych jak do kruchego ciasta odwróć do góry dnem, posmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową wyłóż na papierze na wielkość blachy. Bezę piecz w temperaturze 140ºC przez godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywna pianę, do uzyskania konsystencji kremu.
Kruche ciasto z galaretką z malinami wyjmij z lodówki. Gotowy krem ze śmietany kremówki wyłóż na galaretkę, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę.  Przed podaniem włóż do lodówki na około 2 godziny. Gotowe ciasto możesz udekorować malinami.

 

Napisz komentarz