Ciasto z rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1,5 kostki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbaru

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Do masy powoli dolewaj przestudzoną, roztopioną margarynę, nie przerywając mieszania. Rabarbar umyj, osusz, pokrój, następnie delikatnie obtocz w mące i dodaj do masy, całość wylej na blachę. Piecz w temperaturze 160-180 stopni C, przez około 45 min. Po upieczeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Napisz komentarz