SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 130 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 żółtko
Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
SKŁADNIKI NA KREM MIGDAŁOWY:
- 6 łyżek miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 duże jajko
- 3 łyżeczki rumu
- 3 dojrzałe gruszki
Utrzyj margarynę z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo: zmielone migdały, obie mąki i jajko. Pod koniec ucierania dolej rum.
Gruszki obierz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę lekko ponacinaj na wierzchu. Gruszki ułóż na podpieczonym cieście, zalej kremem migdałowym i piecz jeszcze 25 minut.