Tarta z gruszkami z kremem migdałowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 130 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 żółtko

Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

SKŁADNIKI NA KREM MIGDAŁOWY:

  • 6 łyżek miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżeczki rumu
  • 3 dojrzałe gruszki

Utrzyj margarynę z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo: zmielone migdały, obie mąki i jajko. Pod koniec ucierania dolej rum.

Gruszki obierz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę lekko ponacinaj na wierzchu. Gruszki ułóż na podpieczonym cieście, zalej kremem migdałowym i piecz jeszcze 25 minut.

Napisz komentarz