SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 średniej wielkości jabłka
- 125 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka „L”
- 150 g cukru
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
Mąkę przesiej razem z solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuść i odstaw ją do przestygnięcia. Przygotuj formę do pieczenia ( wyłóż papierem lub posmaruj margaryną).
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Jaja utrzyj razem z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po trochę mąki oraz margarynę. Do masy dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj szpatułką. Przełóż do przygotowanej wcześniej formy.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C około 40 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto podaj z sosem karmelowym.
SKŁADNIKI NA KARMELOWY SOS:
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 8 łyżek wody
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki margaryny Mleczna z Kruszwicy
- 1/4 łyżeczki soli morskiej grubo mielonej
Cukier wsyp na dno rondelka, podgrzewaj na wolnym ogniu, nie mieszaj. Cukier powinien się rozpuścić i zmienić kolor na złot-brązowy.
Ne zdejmując z ognia ostrożnie wlej wodę i dokładnie mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj kremówkę i gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj margarynę. Mieszaj do połączenia składników. Gdy lekko ostygnie dodaj sól.
Sos podawaj na ciepło w niewielkim dzbanuszku lub słoiczku.