Domowe ciasto z jabłkami

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 125 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka „L”
  • 150 g cukru
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy

Mąkę przesiej razem z solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuść i odstaw ją do przestygnięcia. Przygotuj formę do pieczenia ( wyłóż papierem lub posmaruj margaryną).

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Jaja utrzyj razem z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po trochę mąki oraz margarynę. Do masy dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj szpatułką. Przełóż do przygotowanej wcześniej formy.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C około 40 minut lub do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto podaj z sosem karmelowym.

SKŁADNIKI NA KARMELOWY SOS:

  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 8 łyżek wody
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki margaryny Mleczna z Kruszwicy
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej grubo mielonej

Cukier wsyp na dno rondelka, podgrzewaj na wolnym ogniu, nie mieszaj. Cukier powinien się rozpuścić i zmienić kolor na złot-brązowy.

Ne zdejmując z ognia ostrożnie wlej wodę i dokładnie mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj kremówkę i gotuj około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj margarynę. Mieszaj do połączenia składników. Gdy lekko ostygnie dodaj sól.

Sos podawaj na ciepło w niewielkim dzbanuszku lub słoiczku.

Napisz komentarz