SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- szczypta soli
Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy oraz drobno pokrojoną margarynę. Siekaj przez chwilę wszystkie składniki. Dołóż żółtka oraz 2 łyżki śmietany wymieszanej z sokiem z cytryny. Ponownie siekaj zgarniając wszystkie składniki. Jak najszybciej zagnieć ciasto, jeśli będzie potrzeba dodaj więcej śmietany.Ciasto przed pieczeniem odłóż na 30 minut do lodówki, a następnie wyłóż nim małe foremki (spód oraz boki). Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 łyżki margaryny Mlecznej z Kruszwicy
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 1/2 szklanki orzechów pekan
Rodzynki zalej rumem. Orzechy rozdrobnij. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj, możesz to zrobić mikserem. Do każdej podpieczonej foremki włóż równą porcję rodzynek i orzechów a na wierzch po łyżce nadzienia. Ponownie wstaw foremki do piekarnika, na 20-25 minut. Deser możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz posypać tarty cukrem pudrem lub podawać według własnego uznania.