Mini tarty z orzechami pekan i rodzynkami w rumie

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypta soli

Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy oraz drobno pokrojoną margarynę. Siekaj przez chwilę wszystkie składniki. Dołóż żółtka oraz 2 łyżki śmietany wymieszanej z sokiem z cytryny. Ponownie siekaj zgarniając wszystkie składniki. Jak najszybciej zagnieć ciasto, jeśli będzie potrzeba dodaj więcej śmietany.Ciasto przed pieczeniem odłóż na 30 minut do lodówki, a następnie wyłóż nim małe foremki (spód oraz boki). Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 2 łyżki margaryny Mlecznej z Kruszwicy
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki orzechów pekan

Rodzynki zalej rumem. Orzechy rozdrobnij. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj, możesz to zrobić mikserem. Do każdej podpieczonej foremki włóż równą porcję rodzynek i orzechów a na wierzch po łyżce nadzienia. Ponownie wstaw foremki do piekarnika, na  20-25 minut. Deser możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz posypać tarty cukrem pudrem lub podawać według własnego uznania.

Napisz komentarz