SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, pieprz)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
Do przesianej mąki wlej rozpuszczony gorący miód i łyżką wyrób ciasto. Dodaj cukier, sodę oraz przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie także margarynę i jedno jajko. Następnie dokładnie wyrób ciasto rękoma, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką lub foremkami wykrawaj z ciasta pierniczki, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez ok. 15 min.
Pierniczki zaraz po upieczeniu możesz udekorować lukrem. Cukier puder dokładnie wymieszaj z gorącą wodą lub cytryną. Gęstość lukru możesz sama regulować, poprzez dodanie więcej cukru pudru (wtedy lukier będzie bardziej gęsty i dobry do tworzenia wzorów) lub poprzez dodanie więcej gorącej wody (wtedy lukier będzie rzadszy i można nim polać całe pierniczki).