Świąteczne lukrowane pierniczki

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, pieprz)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny

Do przesianej mąki wlej rozpuszczony gorący miód i łyżką wyrób ciasto. Dodaj cukier, sodę oraz przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie także margarynę i jedno jajko. Następnie dokładnie wyrób ciasto rękoma, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką lub foremkami wykrawaj z ciasta pierniczki, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez ok. 15 min.

Pierniczki zaraz po upieczeniu możesz udekorować lukrem. Cukier puder dokładnie wymieszaj z gorącą wodą lub cytryną. Gęstość lukru możesz sama regulować, poprzez dodanie więcej cukru pudru (wtedy lukier będzie bardziej gęsty i dobry do tworzenia wzorów) lub poprzez dodanie więcej gorącej wody (wtedy lukier będzie rzadszy i można nim polać całe pierniczki).

Napisz komentarz