SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA:
- 110 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 10 dag margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
Wszystkie składniki ugnieć na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę (uprzednio posmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia).
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1kg twarogu (tradycyjnego albo z wiaderka)
- 1 szklanki cukru
- 1/2 serek homogenizowany o smaku waniliowym
- 1 duży budyń
- 1/2 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
- otarta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 4 jajka
Pomarańczę i cytrynę sparz wrzątkiem, następnie zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami skórkę z owoców. Tradycyjny twaróg delikatnie zmiel, ten z wiaderka jest gotowy od razu do pieczenia. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą miksera. Tak przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną wcześniej ciastem. Ciasto piecz ok. 70 minut, w temperaturze ok. 190 º C. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do wystudzenia. Ciasto możesz udekorować startą czekoladą i kawałkami pomarańczy.