Puszysty sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA:

  • 110 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru

Wszystkie składniki ugnieć na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę (uprzednio posmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia).

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1kg twarogu (tradycyjnego albo z wiaderka)
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 serek homogenizowany o smaku waniliowym
  • 1 duży budyń
  • 1/2 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 4 jajka

Pomarańczę i cytrynę sparz wrzątkiem, następnie zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami skórkę z owoców. Tradycyjny twaróg delikatnie zmiel, ten z wiaderka jest gotowy od razu do pieczenia. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą miksera. Tak przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną wcześniej ciastem. Ciasto piecz ok. 70 minut, w temperaturze ok. 190 º C. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do wystudzenia. Ciasto możesz udekorować startą czekoladą i kawałkami pomarańczy.

Napisz komentarz