Tort cynamonowy z konfiturą pomarańczową

SKŁADNIKI:

  • 250 g Palmy z Kruszwicy
  • 200 g drobnego cukru
  • 6 jajek, żółtka i białka osobno
  • 300 g uprażonych na suchej patelni, zmielonych migdałó
  • 100 g przesianej mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki (lub więcej) cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mocno posiekanej gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania
  • konfitura pomarańczowa

Margarynę Palmę i cukier utrzyj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj żółtka i cały czas ucieraj. Uprażone, grubo zmielone migdały wymieszaj z przesianą mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj mieszankę wraz z posiekaną czekoladą do masy z margaryny i wymieszaj szpatułką do połączenia składników. W osobnej misie ubij białka na sztywną pianę. Partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając, by piana nie opadła.

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm- 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu oprósz cukrem pudrem a po ukrojeniu podawaj z niewielką ilością konfitury pomarańczowej.

Napisz komentarz