SKŁADNIKI:
- 250 g Palmy z Kruszwicy
- 200 g drobnego cukru
- 6 jajek, żółtka i białka osobno
- 300 g uprażonych na suchej patelni, zmielonych migdałó
- 100 g przesianej mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki (lub więcej) cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mocno posiekanej gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
- konfitura pomarańczowa
Margarynę Palmę i cukier utrzyj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj żółtka i cały czas ucieraj. Uprażone, grubo zmielone migdały wymieszaj z przesianą mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj mieszankę wraz z posiekaną czekoladą do masy z margaryny i wymieszaj szpatułką do połączenia składników. W osobnej misie ubij białka na sztywną pianę. Partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając, by piana nie opadła.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm- 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu oprósz cukrem pudrem a po ukrojeniu podawaj z niewielką ilością konfitury pomarańczowej.