Miodownik z orzechami włoskimi

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Przygotowujemy dwie formy 20 x 30 cm i wykładamy je papierem.
2. W ciepłym mleku rozpuszczamy miód.
3. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę,
siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i rozwałkowujemy na
blaszki.
4. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy pierwszy z placków. Czas to 15-20 minut.
5. W czasie pieczenia pierwszego placka przygotowujemy polewę orzechową.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 10 łyżek kaszy manny

1. Mleko gotujemy z cukrem i wsypujemy kaszę. Intensywnie mieszając gotujemy kilka minut.
2. Pod koniec gotowania dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy. Studzimy i wykładamy na
jeden placek.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ ORZECHOWĄ:

  • 400 g orzechów włoskich, najlepiej całe połówki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 50 g miodu

1. W głębokiej patelni rozpuszczamy margarynę, miód i cukier. Wsypujemy orzechy i mieszamy
około minuty.
2. Gorącą masę orzechową wykładamy na drugi, surowy placek i pieczemy tak, jak pierwszy. Studzimy oba blaty.

Na koniec blat z kremem przykrywamy blatem z orzechami i lekko dociskamy.
Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.

 

Napisz komentarz