SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Przygotowujemy dwie formy 20 x 30 cm i wykładamy je papierem.
2. W ciepłym mleku rozpuszczamy miód.
3. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę,
siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i rozwałkowujemy na
blaszki.
4. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy pierwszy z placków. Czas to 15-20 minut.
5. W czasie pieczenia pierwszego placka przygotowujemy polewę orzechową.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 10 łyżek kaszy manny
1. Mleko gotujemy z cukrem i wsypujemy kaszę. Intensywnie mieszając gotujemy kilka minut.
2. Pod koniec gotowania dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy. Studzimy i wykładamy na
jeden placek.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ ORZECHOWĄ:
- 400 g orzechów włoskich, najlepiej całe połówki
- 100 g cukru trzcinowego
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 50 g miodu
1. W głębokiej patelni rozpuszczamy margarynę, miód i cukier. Wsypujemy orzechy i mieszamy
około minuty.
2. Gorącą masę orzechową wykładamy na drugi, surowy placek i pieczemy tak, jak pierwszy. Studzimy oba blaty.
Na koniec blat z kremem przykrywamy blatem z orzechami i lekko dociskamy.
Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.