SKŁADNIKI:
- 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 4 jaja
- 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, posiekane daktyle, suszone morele)
- 1 szklanka posiekanych bakalii (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj margaryną i oprósz tartą bułką. Suszone owoce zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut, następnie odsącz na sitku. Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną i wymieszaj z suszonymi owocami oraz bakaliami. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru. W drugiej misie ucieraj na puch żółtka z margaryną, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Połącz utarte żółtka, pianę z białek oraz mąkę z bakaliami i suszonymi owocami. Delikatnie, dużymi kolistymi ruchami mieszaj, tak aby do masy wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto piecz w temperaturze 160-170 stopni około 60 minut, do suchego patyczka. Upieczony keks ostudź na kratce. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.