Tradycyjny keks rodzinny

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jaja
  • 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, posiekane daktyle, suszone morele)
  • 1 szklanka posiekanych bakalii (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj margaryną i oprósz tartą bułką. Suszone owoce zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut, następnie odsącz na sitku. Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną i wymieszaj z suszonymi owocami oraz bakaliami. Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru. W drugiej misie ucieraj na puch żółtka z margaryną, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Połącz utarte żółtka, pianę z białek oraz mąkę z bakaliami i suszonymi owocami. Delikatnie, dużymi kolistymi ruchami mieszaj, tak aby do masy wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto piecz w temperaturze 160-170 stopni około 60 minut, do suchego patyczka. Upieczony keks ostudź na kratce. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.

 

 

Komentarze wyłączone.