Kakaowe muffinki z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany (12%)
  • 10-12 łyżek roztopionej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 300 g truskawek
  • kilka kostek czekolady

Mąkę przesiej i dodaj kakao oraz proszek do pieczenia, następnie wymieszaj w osobnej misce. Ubij jaja z cukrem i dodaj do nich roztopioną margarynę oraz śmietanę.  Powoli zmiksuj składniki, stopniowo dodając produkty suche. Do gotowej masy dodaj pokrojone w kostkę tryskawki.  Rozłóż ciasto do foremek. Piecz w temperaturze 170-180 st. C około 30-40min. Po wystygnięciu muffinki możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą i truskawkami, albo posypać cukrem pudrem.

Napisz komentarz