Tort bezowy

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
• 200 ml białek
• 290 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj po łyżce cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijaj jeszcze minutę.
Masę wyłóż na papier do pieczenia tworząc koło o średnicy około 25 cm. Łyżką unieś boki placka, tak aby w środku utworzyć wgłębienie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piecz pół godziny. Zmniejszy temperaturę do 100 stopni C i piecz kolejne 3 godziny. Bezę ostudź.

SKŁADNIKI NA KREM: 
• 500 g margaryny Palma z Kruszwicy
• 6 jajek
• 7 łyżek cukru
• 1 laska wanilii namoczona wcześniej w rumie
• ¼ szklanki białego rumu
• świeże truskawki do udekorowania lub inne owoce sezonowe

W rondelku zagotuj wodę. Ustaw miskę tak aby nie dotykała wrzątku. Do miski wybij jajka, dodaj cukier i ubijaj energicznie, tak aby uzyskać gładką, dość gęstą masę.
Miskę odstaw do przestudzenia i w tym czasie utrzyj margarynę na puch. Nie przerywając ucierania wlewaj cienką strużką masę jajeczną. Na koniec dodaj ziarenka wanilii oraz po trochę rumu.
Masę odstaw przestudź i wyłóż na bezę. Wierzch ozdób świeżymi owocami.

Napisz komentarz