SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g maki ziemniaczanej
- 50 g drobnego cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
Wszystkie składniki zagnieć na gładką masę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. Ciasto wyłóż na foremkę (wczesniej posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą) i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, piecz ok. 20-25 min.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 0,5 l mleka
- 1 kostka margaryny Mleczna z Kruszwicy
- 0,5 kg truskawek
Budynie ugotuj na mleku i wystudź. Margarynę ucieraj z cukrem pudrem do momentu aż zrobi się puszysta, stopniowo dodawaj wystudzony budyń i ucieraj do powstania kremu. Masę wyłóż na wystudzone ciasto, wierzch udekoruj truskawkami.