Krucha tarta z kremem budyniowym i truskawkami

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny Palma z Kruszwicy

Wszystkie składniki zagnieć na gładką masę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. Ciasto wyłóż na foremkę (wczesniej posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą) i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, piecz ok. 20-25 min.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka margaryny Mleczna z Kruszwicy
  • 0,5 kg truskawek

Budynie ugotuj na mleku i wystudź.  Margarynę ucieraj z cukrem pudrem do momentu aż zrobi się puszysta, stopniowo dodawaj wystudzony budyń i ucieraj do powstania kremu. Masę wyłóż na wystudzone ciasto, wierzch udekoruj truskawkami.

 

 

Napisz komentarz