Ciasteczka czekoladowe

SKŁADNIKI: 

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 110 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 140 g cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 duże jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • migdały do ozdobienia

Margarynę razem z połamaną czekoladą rozpuść w rondelku na wolnym ogniu. Odstaw do lekkiego ostudzenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek, ubij na sztywną pianę pod koniec dodając oba cukry. Dodaj szczyptę soli, rozpuszczone czekolady, żółtka oraz mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszaj. Masę przykryj folią i wstaw na godzinę do zamrażarki.

Z ciasta uformuj kulki o średnicy 3-4 centymetry i układaj je na desce. Razem z deską wstaw na kolejną godzinę do zamrażarki.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C. Schłodzone ciastka układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociśnij i wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut. Upieczone ciasteczka możesz udekorować migdałami.

Napisz komentarz