SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 110 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 140 g cukru trzcinowego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 duże jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- migdały do ozdobienia
Margarynę razem z połamaną czekoladą rozpuść w rondelku na wolnym ogniu. Odstaw do lekkiego ostudzenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek, ubij na sztywną pianę pod koniec dodając oba cukry. Dodaj szczyptę soli, rozpuszczone czekolady, żółtka oraz mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszaj. Masę przykryj folią i wstaw na godzinę do zamrażarki.
Z ciasta uformuj kulki o średnicy 3-4 centymetry i układaj je na desce. Razem z deską wstaw na kolejną godzinę do zamrażarki.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C. Schłodzone ciastka układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociśnij i wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut. Upieczone ciasteczka możesz udekorować migdałami.