SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- szczypta soli
W rondlu zagotuj margarynę razem z wodą i solą. Wsyp mąkę i dokładnie rozetrzyj. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Do masy dodaj proszek do pieczenia i ucieraj mikserem. Dodawaj kolejno po jednym jajku nie przerywając ucierania. Po każdym jajku odczekaj, aż masa dokładnie się połączy.
Podziel na dwie części i rozprowadź na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Piecz kolejno w temperaturze 190 stopni C 20-25 minut. Odstaw do wystudzenia.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 375 g margaryny Palma z Kruszwicy
- cukier puder
- świeże owoce do podania, np.: maliny
Odlej jedną szklankę mleka i zmiksuj ją z mąką oraz żółtkami. Do garnka z grubym dnem wlej pozostałe mleko, wsyp cukier. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż ostrym nożem, wyjmij pestki i dodaj do mleka. Zagotuj i powoli wlewaj masę jajeczną cały czas mieszając. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Margarynę utrzyj na gładką puszystą masę, cały czas mieszając dodawaj po łyżce masy budyniowej.
Upieczone placki przełóż kremem. Wierzch posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami np. malinami i jagodami.