Karpatka

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • szczypta soli

W rondlu zagotuj margarynę razem z wodą i solą. Wsyp mąkę i dokładnie rozetrzyj. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Do masy dodaj proszek do pieczenia i ucieraj mikserem. Dodawaj kolejno po jednym jajku nie przerywając ucierania. Po każdym jajku odczekaj, aż masa dokładnie się połączy.

Podziel na dwie części i rozprowadź na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Piecz kolejno w temperaturze 190 stopni C 20-25 minut. Odstaw do wystudzenia.

 

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 375 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • cukier puder
  • świeże owoce do podania, np.: maliny

Odlej jedną szklankę mleka i zmiksuj ją z mąką oraz żółtkami. Do garnka z grubym dnem wlej pozostałe mleko, wsyp cukier. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż ostrym nożem, wyjmij pestki i dodaj do mleka. Zagotuj i powoli wlewaj masę jajeczną cały czas mieszając. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

 Margarynę utrzyj na gładką puszystą masę, cały czas mieszając dodawaj po łyżce masy budyniowej.

Upieczone placki przełóż kremem. Wierzch posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami np. malinami i jagodami.



Napisz komentarz