Paszteciki ze szpinakiem i fetą

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli

 

Margarynę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę. Posiekaj i jak najszybciej zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, pokrój w niewielkie kwadraty, nakładaj farsz i sklejaj.

Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 250 stopni C do zrumienienia. 

Po upieczeniu paszteciki możesz posypać sezamem lub czarnuszką.

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 800 g świeżego, młodego szpinaku baby lub 500 g mrożonego w liściach 
  • 1 opakowanie sera typu fety 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki margaryny Zwykła z Kruszwicy do smażenia

Przed przygotowaniem farszu mrożony szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą.

Na patelni rozpuść margarynę, dodaj szpinak oraz czosnek. Smaż kilka minut co jakiś czas mieszając.

Lekko przestudź i dodaj pokruszoną fetę.

Napisz komentarz