SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g margaryny Zwykła z Kruszwicy
- 4 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
Margarynę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę. Posiekaj i jak najszybciej zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, pokrój w niewielkie kwadraty, nakładaj farsz i sklejaj.
Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 250 stopni C do zrumienienia.
Po upieczeniu paszteciki możesz posypać sezamem lub czarnuszką.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 800 g świeżego, młodego szpinaku baby lub 500 g mrożonego w liściach
- 1 opakowanie sera typu fety
- 2-3 ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 łyżki margaryny Zwykła z Kruszwicy do smażenia
Przed przygotowaniem farszu mrożony szpinak rozmroź i odsącz z nadmiaru wody. Czosnek obierz i rozetrzyj z solą.
Na patelni rozpuść margarynę, dodaj szpinak oraz czosnek. Smaż kilka minut co jakiś czas mieszając.
Lekko przestudź i dodaj pokruszoną fetę.