SKŁADNIKI:
(na foremkę ok. 25 x 30 cm)
- 250 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jaja + 4 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml + 75 ml szklanki mleka
- 1/2 kg porzeczek lub innych miękkich owoców (w sezonie świeże, poza sezonem mogą być mrożone)
- cukier puder do podania
Utrzyj margarynę na puch. Nie przerywając ucierania dodawaj po trochę cukier, cukier waniliowy oraz żółtka i jajka. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy razem z 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Odłóż około 200 ml masy, a resztę wyłóż na blaszkę. Porozkładaj równomiernie owoce. Do odłożonej masy dodaj 75 ml mleka i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na ciasto. Piecz w temperaturze 180ºC około 50 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu posyp cukrem pudrem.