SKŁADNIKI :
- ⅔ szklanki kiszonej kapusty
- ½ szklanki kakao w proszku
- 150 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- masło do posmarowania formy
- cukier puder do posypania
Kapustę opłucz w zimnej wodzie, lekko odciśnij i drobno posiekaj. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku, po łyżce przesianych składników i po trochę mleka. Na koniec wrzuć posiekaną kapustę i dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy o średnicy 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Wylej przygotowaną masę i piecz około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.Ciasto ostudź na kratce.Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą lub przełożyć dowolnym kremem.