Murzynek z kiszoną kapustą

SKŁADNIKI :

  • ⅔ szklanki kiszonej kapusty
  • ½ szklanki kakao w proszku
  • 150 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • masło do posmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Kapustę opłucz w zimnej wodzie, lekko odciśnij i drobno posiekaj. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku, po łyżce przesianych składników i po trochę mleka. Na koniec wrzuć posiekaną kapustę i dokładnie wymieszaj. Spód tortownicy o średnicy 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Wylej przygotowaną masę i piecz około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.Ciasto ostudź na kratce.Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą lub przełożyć dowolnym kremem.

 

Napisz komentarz