Pierogi z sandaczem i kaszą jaglaną

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 200 g mleka
  • szczypta cukru
  • 2 jaja
  • 100 g margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • łyżeczka soli

Mąkę posiekaj z margaryną, dodaj rozrobione w mleku drożdże z cukrem, jajka i sól. Ciasto wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

SKŁADNIKI NA FARSZ: 

  • 100 g kaszy jaglanej
  • filet z sandacza (ok 600g)
  • włoszczyzna, pęczek, z natką
  • 1 cebula
  • 2 łyżki margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko do smarowania
  • czarnuszka do posypania

Warzywa z włoszczyzny (prócz połowy natki pietruszki) zalej wodą i zagotuj. Do wywaru dodaj szczyptę soli oraz filet z sandacza, bulion gotuj około 30 minut. W tym czasie ugotuj kaszę. Rybę wyciągnij z bulionu, rozdrobnij (wywar możesz zachować do zupy rybnej). Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na margarynie. Połącz z kaszą, sandaczem i drobno posiekaną natką, dopraw solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, szklanką wykrawaj kółka, nadziewaj łyżeczką farszu i zlepiaj jak pierogi, dociskając brzegi widelcem. Ulepione pierogi posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem, posyp czarnuszką i piecz w piekarniku przez około 20 minut, w temperaturze w 200 st. C.

 

 

Napisz komentarz