SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 200 g mleka
- szczypta cukru
- 2 jaja
- 100 g margaryny Zwykła z Kruszwicy
- łyżeczka soli
Mąkę posiekaj z margaryną, dodaj rozrobione w mleku drożdże z cukrem, jajka i sól. Ciasto wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 100 g kaszy jaglanej
- filet z sandacza (ok 600g)
- włoszczyzna, pęczek, z natką
- 1 cebula
- 2 łyżki margaryny Zwykła z Kruszwicy
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko do smarowania
- czarnuszka do posypania
Warzywa z włoszczyzny (prócz połowy natki pietruszki) zalej wodą i zagotuj. Do wywaru dodaj szczyptę soli oraz filet z sandacza, bulion gotuj około 30 minut. W tym czasie ugotuj kaszę. Rybę wyciągnij z bulionu, rozdrobnij (wywar możesz zachować do zupy rybnej). Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na margarynie. Połącz z kaszą, sandaczem i drobno posiekaną natką, dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, szklanką wykrawaj kółka, nadziewaj łyżeczką farszu i zlepiaj jak pierogi, dociskając brzegi widelcem. Ulepione pierogi posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem, posyp czarnuszką i piecz w piekarniku przez około 20 minut, w temperaturze w 200 st. C.