Makowiec z lukrem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczową

SKŁADNIKI:

  • 2 duże jajka
  • 220 g drobnego cukru
  • 80g roztopionej i lekko wystudzonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 150 g  suchego, zmielonego maku zmielonego
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub soku z pomarańczy
  • świeżo otarta skórka z  pomarańczy
  • 100 g rodzynków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Jajka ubij z cukrem, cały czas miksując dodaj przestudzoną margarynę. Do masy dodaj po kolei: suchy zmielony mak, mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, kwaśną śmietanę, ekstrakt z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj szpatułką do połączenia się składników. Dodaj bakalie (rodzynki, orzechy włoskie i kandyzowaną skórkę pomarańczy), całość delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do  uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 25 cm i wyrównaj. Piecz w temperaturze 160 – 170 stopni przez około  50-60 minut. Ostudzone ciasto polukruj i udekoruj skórką pomarańczową.

SKŁADNIKI NA LUKIER POMARAŃCZOWY:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Z cukru i soku utrzyj lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru możesz regulować dodatkiem soku – jeśli jest zbyt gęsty dolej soku, jeśli zbyt rzadki – dodaj cukru pudru.

Napisz komentarz