SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka
- 220 g drobnego cukru
- 80g roztopionej i lekko wystudzonej margaryny Palma z Kruszwicy
- 150 g suchego, zmielonego maku zmielonego
- 70 g zmielonych migdałów
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub soku z pomarańczy
- świeżo otarta skórka z pomarańczy
- 100 g rodzynków
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jajka ubij z cukrem, cały czas miksując dodaj przestudzoną margarynę. Do masy dodaj po kolei: suchy zmielony mak, mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, kwaśną śmietanę, ekstrakt z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj szpatułką do połączenia się składników. Dodaj bakalie (rodzynki, orzechy włoskie i kandyzowaną skórkę pomarańczy), całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 25 cm i wyrównaj. Piecz w temperaturze 160 – 170 stopni przez około 50-60 minut. Ostudzone ciasto polukruj i udekoruj skórką pomarańczową.
SKŁADNIKI NA LUKIER POMARAŃCZOWY:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Z cukru i soku utrzyj lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru możesz regulować dodatkiem soku – jeśli jest zbyt gęsty dolej soku, jeśli zbyt rzadki – dodaj cukru pudru.