Kulebiak z kapustą i grzybami

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 50 g margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Kilkoma łyżkami ciepłego mleka rozdrób drożdże, wymieszaj je ze szklanką mąki, cukrem i solą, postaw w ciepłym miejscu. Gdy zwiększą objętość, dodaj do nich pozostałą mąkę, resztę mleka i stopioną margarynę. Ciasto starannie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • mała główka białej kapusty (ok. 1kg)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • 4-5 suszonych grzybów
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Namoczone wcześniej grzyby (najlepiej w przeddzień) gotuj do miękkości, przecedź, pokrój w cienkie paseczki i podsmaż na margarynie razem z posiekaną cebulą. Wywar zachowaj.

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, opłucz, drobno poszatkuj, sparz, odsącz i włóż do dużego rondla. Dodaj podsmażone z cebulą grzyby, wlej wywar. Duś do miękkości, na koniec odparuj i ostudź, a potem wymieszaj z  posiekanymi jajkami i dopraw do smaku solą i pieprzem (dość obficie) oraz startą gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 25 cm i grubości 8-10 mm. Z farszu uformuj wałek, przenieś go na środek ciasta, dłuższe boki zawiń, tak by zakryć farsz i zlepić krawędzie. Jeśli pozostanie Ci trochę ciasta możesz nim udekorować kulebiak. Przełóż go do formy (wcześniej posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą), z wierzchu posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem.

Pozostaw jeszcze na godzinę w ciepłym miejscu a potem upiecz w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 190 st. C) 30-40 minut. Ten wypiek idealnie pasuje do wigilijnego barszczyku.

Napisz komentarz