SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 100 g cukru
- 200 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 20 g zimnej margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotuj rozczyn: w misce rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszaj. Zostaw w ciepłym miejscu na około 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości. Do misy przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz cukier. Wymieszaj, zrób wgłębienie w środku i wlej w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniaj mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodaj jajko i dalej mieszaj zagarniając mąkę. Wymieszaną wstępnie masę wyrabiaj przez około 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodawaj stopniowo rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiaj jeszcze około 5 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć objętość.
Przygotuj kruszonkę: mąkę wsyp do miski, dodaj drobno posiekaną zimną margarynę i rozcieraj palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połącz składniki w jednolite ciasto.
Wyrośnięte ciasto wybierz z misy, wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiaj pozbywając się pęcherzy powietrza. Podziel na 10 równych części. Z każdej formuj owalny placuszek o grubości około 1 cm, nakładaj łyżkę jagód i dokładnie zlepiaj brzegi ciasta. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp rozdrobnioną w palcach kruszonką. Bułeczki piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.