Florentynki

SKŁADNIKI:
• 150 g migdałów
• 150 g orzechów laskowych
• 150 g cukru trzcinowego
• 120 g margaryny Mleczna z Kruszwicy
• 5 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 2 łyżki kakao
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 5 łyżek śmietany kremówki
• 2 łyżki miodu
• 3 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Posiekaj orzechy i migdały. W średniej wielkości rondlu rozpuść cukier, margarynę, śmietanę oraz miód. Zdejmij z ognia i wsyp mieszankę bakalii i mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby masa nieco przestygła. Dodaj mąkę oraz kakao i dokładnie mieszaj do połączenia wszystkich składników. Łyżeczką nakładaj porcje ciasta, zachowaj dość duże odstępy, bo ciastka się rozlewają. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez około 5-7 minut lub do momentu kiedy boki lekko się przyrumienią. Ostudzone ciasteczka opcjonalnie możesz udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

 

Komentarze wyłączone.