Łamańce z makiem

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 200 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka

Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojoną margarynę oraz pozostałe składniki i wszystko razem posiekaj. Zagnieć jak najszybciej ciasto, zawiń je w folię i odstaw na godzinę do schłodzenia w lodówce. Stolnicę posyp mąką, schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko. Wycinaj radełkiem podłużne prostokąty i układaj na przygotowanej blaszce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15 minut aż zaczną nabierać złotego koloru. Po upieczeniu wykładaj na blachę kolejną porcję pokrojonych ciasteczek.

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 2 szklanki mielonego maku
  • 2,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki migdałów

Mak zalej 2 szklankami mleka i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu regularnie mieszając, aby się nie przypaliło. W razie potrzeby podlewaj mlekiem. Posiekaj orzechy i migdały. Do gotującej się masy wsyp bakalie i dodaj miód, chwilę trzymaj na palniku cały czas mieszając. Opcjonalnie dodaj większą ilość miodu. Masę wykładaj do sporej miseczki, ciasteczka podaj obok.

 

 

Komentarze wyłączone.