Rafaello

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania krakersów
  • 750 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g wiórków kokosowych
  • duże wiórki kokosowe do posypania

 

Odlej 1 szklankę mleka, dodaj do niej żółtka oraz obie mąki i dokładnie wymieszaj.

W garnku z grubym dnem zagotuj pozostałą ilość mleka, wsyp oba cukry i wlej mleko z żółtkami i mąkami. Zagotuj cały czas mieszając. Masę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Margarynę dokładnie utrzyj na gładką puszystą masę. Nie przerywając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Pod koniec ucierania dodaj wiórki.

Układaj w formie na przemian, warstwa krakersów i warstwa masy kokosowej. Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch posyp dużymi wiórkami kokosowymi. Ciasto odstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc- takie jest najsmaczniejsze.


Napisz komentarz