Składniki:
- 60 dag mąki pszennej
- 6 jajek
- 30 dag cukru
- 250 g margaryny Mleczna z Kruszwicy
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 0,5 kg jabłek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
Mąkę, jajka, cukier, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę oraz sól zagnieć na jednolitą masę i wstaw do lodówki na około godzinę. Podziel ciasto na trzy części. Dwie części rozwałkuj, ułóż na spód blachy, następnie wyłóż masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, potnij na 1 cm paski, rozłóż na masie jabłkowej wg uznania (w kształcie kratki lub po skosie), piecz w temperaturze 160-170 stopni C przez 40-50 min. Po wystudzeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce z grubym oczkiem, odsącz sok, dodaj do smaku cukier i cynamon oraz dwie łyżki mąki pszennej.