Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 30 dag cukru
  • 250 g margaryny Mleczna z Kruszwicy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 kg jabłek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Mąkę, jajka, cukier, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę oraz sól zagnieć na jednolitą masę i wstaw do lodówki na około godzinę. Podziel ciasto na trzy części. Dwie części rozwałkuj, ułóż na spód blachy, następnie wyłóż masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, potnij na 1 cm paski, rozłóż na masie jabłkowej wg uznania (w kształcie kratki lub po skosie), piecz w temperaturze 160-170 stopni C przez 40-50 min.  Po wystudzeniu ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Masa jabłkowa:

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce z grubym oczkiem, odsącz sok, dodaj do smaku cukier i cynamon oraz dwie łyżki mąki pszennej.

Napisz komentarz