Tarta z kurkami i kozim serem

SKŁADNIKI:

  • 350 g kurek
  • 2 duże łyżki Mlecznej z Kruszwicy
  • 150 g serka koziego
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/4 szklanki tartego Parmezanu
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • rukola do smaku


Spód na tartę wykonaj według przepisu podstawowego na kruche ciasto słone.Przepis znajdziesz tutaj: http://www.domowakuchniakruszwicy.pl/podstawowe/ciasto-kruche-slone/

Ciasto włóż do lodówki na ok. 30 minut a potem piecz w piekarniku ok. 15 minut w 200 stopni C. W tym czasie opłucz kurki, większe pokrój na kawałki. Na dużej patelni podsmaż na 2 łyżkach Mlecznej z Kruszwicy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz kurki i duś na małym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Do miseczki zlej sok z patelni (około 1/4 szklanki), dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, skórkę z cytryny i oregano i szybko wymieszaj. Sos wlej z powrotem na patelnię, połącz z kurkami i podgrzej chwilkę na małym ogniu aby sos stał się gęsty (uważaj aby żółtka całkowicie się nie ścięły). Odstaw z ognia i dodaj pokrojony na kawałki ser kozi.Nadzienie z kurek wyłóż na spód ciasta, posyp listkami rozmarynu, pokruszonymi orzechami i tartym parmezanem. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni C i wstaw ponownie tartę do piekarnika na 8 – 10 minut, tak aby parmezan się delikatnie rozpuścił. Można podawać z rukolą i orzeźwiającym dipem na bazie limonki. Dobrze też złamać smak tarty poprzez dodanie do sałatki kwaśno-słodkich owoców takich jak maliny lub suszona żurawina. Przed pokrojeniem odczekaj kilka minut, aby nadzienie jeszcze stężało. Tartę można doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Napisz komentarz