Quiche z łososiem, porem i fetą

W Domowej Kuchni Kruszwicy czasami goszczą potrawy z innych krajów. Niektóre tak im smakują, że na dłużej zostają z Kruszwickimi. Tak było z pochodzącym z północno-wschodniej Francji quichem, który dziś często występuje na stole Kruszwickich w roli głównej. Poniżej znajdziecie przepis na wersję z łososiem, porem i fetą.

Na formę o średnicy około 26 cm

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 125 g schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ¼ łyżeczki soli

Margarynę posiekaj razem z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieć i uformuj kulę. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

Ostudzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, również brzegi. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 100 g fety

SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:

  • 2 pory, tylko biała część
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 18%
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz

Pora pokrój w cienkie półplasterki, oprósz szczyptą soli i podduś na margarynie. Lekko przestudź. W misce wymieszaj dokładnie jajka, mleko i śmietanę. Dodaj skórkę cytrynową, posiekany koperek oraz podduszonego pora. Wymieszaj i dopraw mielonym pieprzem

Na podpieczonym spodzie rozłóż pokrojonego na niewielkie kawałki łososia oraz pokruszoną fetę. Równomiernie rozlej zalewę i ponownie umieść formę w piekarniku. Piecz 25-30 minut. Podawaj lekko przestudzony.

 

Napisz komentarz