W Domowej Kuchni Kruszwicy czasami goszczą potrawy z innych krajów. Niektóre tak im smakują, że na dłużej zostają z Kruszwickimi. Tak było z pochodzącym z północno-wschodniej Francji quichem, który dziś często występuje na stole Kruszwickich w roli głównej. Poniżej znajdziecie przepis na wersję z łososiem, porem i fetą.
Na formę o średnicy około 26 cm
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 125 g schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
- 250 g mąki pszennej
- 4 łyżki zimnej wody
- skórka otarta z połowy cytryny
- ¼ łyżeczki soli
Margarynę posiekaj razem z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieć i uformuj kulę. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
Ostudzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, również brzegi. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 100 g fety
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
- 2 pory, tylko biała część
- 2 łyżki margaryny
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 250 ml śmietanki 18%
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 pęczek koperku
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
Pora pokrój w cienkie półplasterki, oprósz szczyptą soli i podduś na margarynie. Lekko przestudź. W misce wymieszaj dokładnie jajka, mleko i śmietanę. Dodaj skórkę cytrynową, posiekany koperek oraz podduszonego pora. Wymieszaj i dopraw mielonym pieprzem
Na podpieczonym spodzie rozłóż pokrojonego na niewielkie kawałki łososia oraz pokruszoną fetę. Równomiernie rozlej zalewę i ponownie umieść formę w piekarniku. Piecz 25-30 minut. Podawaj lekko przestudzony.