Placek cebulowy

W Domowej Kuchni Kruszwicy mało kto potrafi nie zapłakać, gdy kroi cebulę. Wszyscy jednak od czasu do czasu mają ochotę na placek cebulowy. Choć przy szatkowaniu zdarza im się uronić łezkę – po upieczeniu pałaszują danie ze smakiem. Receptura jest naprawdę prosta – a wypiek zawsze wychodzi sycący. Spróbuj tego w swojej kuchni.

SKŁADNIKI NA CIASTO: ( przepis na ciasto drożdżowe słone znajdziesz również w zakładce- PRZEPISY PODSTAWOWE)

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 50 g margaryny Zwykła z Kruszwicy
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • margaryna do posmarowania formy

 

Drożdże rozmieszaj z cukrem i połową szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiej do miski. Dodaj zaczyn, pokrojoną w cienkie płatki margarynę, resztę mleka oraz sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Papierem do pieczenia wyłóż spód tortownicy, boki posmaruj margaryną. Ciasto wyłóż do formy tworząc wysoki rant.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 kg obranej i pokrojonej w cienkie plastry cebuli
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
  • 3-4 jajka
  • do smaku: gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, sól

Boczek pokrój na cienkie plasterki. Na dużej patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż do miękkości cebuli.

Jajka wybij do miski, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem kajeńskim.

Masę wylej na rozłożone ciasto, wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 190 stopni C.

Placek można podawać na ciepło i na zimno.

Napisz komentarz