W Domowej Kuchni Kruszwicy mało kto potrafi nie zapłakać, gdy kroi cebulę. Wszyscy jednak od czasu do czasu mają ochotę na placek cebulowy. Choć przy szatkowaniu zdarza im się uronić łezkę – po upieczeniu pałaszują danie ze smakiem. Receptura jest naprawdę prosta – a wypiek zawsze wychodzi sycący. Spróbuj tego w swojej kuchni.
SKŁADNIKI NA CIASTO: ( przepis na ciasto drożdżowe słone znajdziesz również w zakładce- PRZEPISY PODSTAWOWE)
- 400 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 50 g margaryny Zwykła z Kruszwicy
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- margaryna do posmarowania formy
Drożdże rozmieszaj z cukrem i połową szklanki mleka. Odstaw w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj zaczyn, pokrojoną w cienkie płatki margarynę, resztę mleka oraz sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Papierem do pieczenia wyłóż spód tortownicy, boki posmaruj margaryną. Ciasto wyłóż do formy tworząc wysoki rant.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 kg obranej i pokrojonej w cienkie plastry cebuli
- 200 g surowego boczku wędzonego
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
- 3-4 jajka
- do smaku: gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, sól
Boczek pokrój na cienkie plasterki. Na dużej patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż do miękkości cebuli.
Jajka wybij do miski, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem kajeńskim.
Masę wylej na rozłożone ciasto, wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 190 stopni C.
Placek można podawać na ciepło i na zimno.