Gdy pogoda na to pozwala, Kruszwiccy lubią urządzać pikniki. Wyruszając w plener zatrzymują się za każdym razem w innym miejscu – raz w lesie, raz na łące, a raz gdzieś nad wodą… Na każdą wyprawę zabierają ze sobą paluszki. Masz ochotę na taką przekąskę? Skorzystaj z przepisu.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- do smarowania: rozbełtane jajko
- do posypania: gruboziarnista sól, sezam lub mak
Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj mąkę, posiekaną margarynę i wyrób ciasto.
Z ciasta formuj wałeczki długości 15-20 centymetrów. Paluszki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj rozbełtanym jajkiem i posyp solą oraz sezamem lub makiem.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz około 25 minut do delikatnego zarumienienia. Ostudź na kratce.