Muffiny z batatami i bekonem

SKŁADNIKI:

  • 3-4 bataty
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 6 jajek
  • 100 g bekonu, wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej
  • 50 g startego na wiórki sera żółtego typu cheddar
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku

 

 

Bataty obierz i pokrój w pół centymetrową kostkę. Margarynę rozpuść, połowę dodaj do pokrojonych batatów. Opcjonalnie możesz dodać roztarty czosnek. Bataty oprósz solą, wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, na około 20-25 minut.

Bekon pokrój w kostkę, dymkę posiekaj. Jogurt wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, dodaj płaską łyżeczkę soli i ubij na sztywną pianę.

Do piany dodaj resztę rozpuszczonej margaryny, żółtka, jogurt z proszkiem, mąkę, przestudzone bataty, bekon, ser oraz dymkę, dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Masę rozłóż do papilotek i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C około 25 minut. Masę można upiec również w jednej dużej formie do tarty.

Muffinki możesz przed podaniem posypać np. posiekanym szczypiorkiem.

 

Napisz komentarz