SKŁADNIKI:
- 3-4 bataty
- 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 6 jajek
- 100 g bekonu, wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej
- 50 g startego na wiórki sera żółtego typu cheddar
- pęczek dymki ze szczypiorem
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku
Bataty obierz i pokrój w pół centymetrową kostkę. Margarynę rozpuść, połowę dodaj do pokrojonych batatów. Opcjonalnie możesz dodać roztarty czosnek. Bataty oprósz solą, wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, na około 20-25 minut.
Bekon pokrój w kostkę, dymkę posiekaj. Jogurt wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, dodaj płaską łyżeczkę soli i ubij na sztywną pianę.
Do piany dodaj resztę rozpuszczonej margaryny, żółtka, jogurt z proszkiem, mąkę, przestudzone bataty, bekon, ser oraz dymkę, dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Masę rozłóż do papilotek i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C około 25 minut. Masę można upiec również w jednej dużej formie do tarty.
Muffinki możesz przed podaniem posypać np. posiekanym szczypiorkiem.