Kapuśniaczki

Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa. Pomaga wzmacniać odporność. Już starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Wiedzą o tym Kruszwiccy i w swoich daniach często przemycają kapustę w różnej postaci. Do pracy lub szkoły co jakiś czas zamiast kanapek zabierają ze sobą kapuśniaczki. Przygotowanie ich nie jest wcale trudne. Wystarczy znać przepis.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 2 jaja
  • 40 g drożdży
  • ¾ szklanki mleka
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

Z drożdży, mleka i cukru zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce.

Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową oraz rozpuszczoną margarynę. Początkowo masa będzie dość rzadka, ale w miarę wyrabiania składniki powinny się połączyć. Wyrób gładkie, lśniące ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • do posmarowania: rozbełtane jajko

Kapustę ugotuj razem z suszonymi grzybami. Przestudź, odcedź i drobno posiekaj.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj kapustę z grzybami i jajko, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w prostokąty. Nakładaj nadzienie na środek każdego kawałka, zawiń ruloniki i ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia.

Piecz w temperaturze 190 stopni C na złoty kolor.

 

Napisz komentarz