Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa. Pomaga wzmacniać odporność. Już starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność. Wiedzą o tym Kruszwiccy i w swoich daniach często przemycają kapustę w różnej postaci. Do pracy lub szkoły co jakiś czas zamiast kanapek zabierają ze sobą kapuśniaczki. Przygotowanie ich nie jest wcale trudne. Wystarczy znać przepis.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki
- 2 jaja
- 40 g drożdży
- ¾ szklanki mleka
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Z drożdży, mleka i cukru zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce.
Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową oraz rozpuszczoną margarynę. Początkowo masa będzie dość rzadka, ale w miarę wyrabiania składniki powinny się połączyć. Wyrób gładkie, lśniące ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 400 g kiszonej kapusty
- kilka suszonych grzybów
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 jajo
- sól, pieprz
- do posmarowania: rozbełtane jajko
Kapustę ugotuj razem z suszonymi grzybami. Przestudź, odcedź i drobno posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj kapustę z grzybami i jajko, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w prostokąty. Nakładaj nadzienie na środek każdego kawałka, zawiń ruloniki i ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia.
Piecz w temperaturze 190 stopni C na złoty kolor.