Wieniec makowy z bakaliami

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 50 g maku
  • bakalie,każdy rodzaj po 50 g: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, figi, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczy
  • 1 jajko
  • 15 g miodu
  • szczypta cynamonu
  • 5 g cukru

Mak sparz wrzątkiem na sitku, następnie zmiel go dwukrotnie. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 250 g mąki
  • 50 g margaryny Palma Z Kruszwicy
  • 150 g mleka
  • opakowanie drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj mleko i rozpuszczoną margarynę. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt. Na cieście równomiernie rozprowadź masę makową, zawiń jak roladę od dłuższego boku. Roladę rozetnij wzdłuż, nie docinając do końca z jednego boku, zapleć warkocz, zawiń w wieniec chowając końcówkę warkocza pod ciasto. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz ok. 40 minut w 190 º C.

Napisz komentarz