Tort kokosowy

SKŁADNIKI NA SPODY:

  • 200 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
  • 230 g miękkiej margaryny
  • 200 g ksylitolu
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 10 jaj
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Mąkę kokosową przesiej razem z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzyj z ksylitolem na gładką, puszystą masę.
Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku, stopniowo dolewaj mleko kokosowe i dosypuj łyżka po łyżce mąkę z dodatkami.
Masę podziel na 5 (średnica tortownicy 18 – 20 cm) lub na 3 (średnica tortownicy 26 – 28 cm) części.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Każdy blat pieczemy osobno.
Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem. Spody wystudź.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 – 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • grube wiórki kokosowe do ozdobienia

Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj ksylitol oraz serek mascarpone i dokładnie razem zmiksuj.
Spody kokosowe nie wymagają nasączenia, są wystarczająco wilgotne. Blaty przełóż kremem, równomiernie rozsmaruj na wierzchu oraz na bokach. ozdób grubymi wiórkami kokosowymi.
Odstaw do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 3 godziny.

 

Napisz komentarz