Tort czekoladowy

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

foremka 25-26 cm średnicy

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dno formy na biszkopt wyłóż papierem do pieczenia, pomijając boki (boków niczym nie smaruj ani nie wykładaj). Piekarnik nagrzej do 170 – 180 º C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubij na sztywno, dodając po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijaj. Ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka. Ubijaj jeszcze przez około 5 – 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Do czystej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Produkty suche powoli wsyp do mokrej masy delikatnie mieszając łyżką. Całość masy przelej do przygotowanej formy i piecz ok. 30-40 min. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g miękkiej margaryny Mleczna z Kruszwicy
  • 450g cukru pudru,
  • 150 g ciemnego kakao
  • 3 łyżki kremu czekoladowego
  • 100 ml śmietanki 36% lub serka mascarpone

Margarynę zmiksuj do osiągnięcia puszystości, stopniowo dodając przesiany cukier puder. W osobnym naczyniu ubij śmietankę/ mascarpone z kakao i kremem. Gotowe masy połącz ostrożnie, dodając masę czekoladową do ubitej margaryny aż masa nabierze gładkiej konsystencji.

Biszkopt przekrój na blaty i przełóż kremem. Między warstwy możesz dodać także ulubioną konfiturę. Udekoruj tort tak jak lubisz!

Napisz komentarz