SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
foremka 25-26 cm średnicy
- 8 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dno formy na biszkopt wyłóż papierem do pieczenia, pomijając boki (boków niczym nie smaruj ani nie wykładaj). Piekarnik nagrzej do 170 – 180 º C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubij na sztywno, dodając po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijaj. Ciągle miksując dodawaj stopniowo żółtka. Ubijaj jeszcze przez około 5 – 10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Do czystej miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Produkty suche powoli wsyp do mokrej masy delikatnie mieszając łyżką. Całość masy przelej do przygotowanej formy i piecz ok. 30-40 min. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g miękkiej margaryny Mleczna z Kruszwicy
- 450g cukru pudru,
- 150 g ciemnego kakao
- 3 łyżki kremu czekoladowego
- 100 ml śmietanki 36% lub serka mascarpone
Margarynę zmiksuj do osiągnięcia puszystości, stopniowo dodając przesiany cukier puder. W osobnym naczyniu ubij śmietankę/ mascarpone z kakao i kremem. Gotowe masy połącz ostrożnie, dodając masę czekoladową do ubitej margaryny aż masa nabierze gładkiej konsystencji.
Biszkopt przekrój na blaty i przełóż kremem. Między warstwy możesz dodać także ulubioną konfiturę. Udekoruj tort tak jak lubisz!