Sernik wiedeński

Przepis na sernik wiedeński, znany w naszej rodzinie, pochodzi od jednego z największych mistrzów cukiernictwa lat młodości Babci Kruszwickiej. Ciasto harmonijnie łączy ze sobą smak cytrynowej skórki z masą migdałową. Jest jednym z ulubionych deserów Kruszwickich. Najlepiej smakuje dzień po upieczeniu. Chcesz go spróbować? Podążaj za wskazówkami.

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • skórka otarta z połowy cytryny

Spód tortownicy wyłóż papierem, boki posmaruj margaryną.

Margarynę i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i po łyżce sera nie przerywając ucierania. Pod koniec dodaj budyń oraz startą skórkę z cytryny.

Masę wylej do przygotowanej wcześniej tortownicy.

 

SKŁADNIKI NA MASĘ POLEWĘ

  • 50 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • ½ szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 10 dkg płatków migdałowych

Margarynę, cukier oraz cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku, na koniec wsyp mąkę kukurydzianą. Masę równomiernie rozlej na masę serową, wierzch posyp płatkami migdałowymi.

Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sernik pozostaw do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

 

Napisz komentarz