Sernik gotowany

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę, posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia w lodówce przynajmniej na godzinę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Ciasto podziel na trzy części. Każdą z porcji rozwałkuj na wyłożony papierem spód tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Każdy ze spodów piecz przez około 25 minut, do uzyskania ładnego złocistego koloru.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1 kg sera
  • 5 jaj
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1,5 szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 laska wanilii

Ser zmiel dwukrotnie. Białka oddziel od żółtek, z białek ubij sztywną pianę. Budyń wymieszaj z mlekiem.

Margarynę utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku i po trochę sera nie przerywając ucierania. Do masy serowej dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Masę serową zagotuj w garnku lub dużym rondlu z grubym dnem –  uważaj aby się nie przypaliła.

Mleko z budyniem wlej do masy serowej. Chwilę gotuj.

Na dno wyłożonej papierem tortownicy ostrożnie przełóż  jeden z blatów. Wyłóż 1/3 masy serowej, połóż drugi blat i dociśnij. Wyłóż kolejną porcję masy serowej, ułóż blat, dociśnij i na koniec równomiernie rozsmaruj ostatnią część masy. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowy sernik możesz polać dowolną polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Pięknie prezentuje się również udekorowany jadalnymi kwiatami i bakaliami.

 

 

Napisz komentarz