SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 150 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wyłóż na stolnicę, posiekaj i szybko zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia w lodówce przynajmniej na godzinę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Ciasto podziel na trzy części. Każdą z porcji rozwałkuj na wyłożony papierem spód tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Każdy ze spodów piecz przez około 25 minut, do uzyskania ładnego złocistego koloru.
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 1 kg sera
- 5 jaj
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1,5 szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 laska wanilii
Ser zmiel dwukrotnie. Białka oddziel od żółtek, z białek ubij sztywną pianę. Budyń wymieszaj z mlekiem.
Margarynę utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku i po trochę sera nie przerywając ucierania. Do masy serowej dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Masę serową zagotuj w garnku lub dużym rondlu z grubym dnem – uważaj aby się nie przypaliła.
Mleko z budyniem wlej do masy serowej. Chwilę gotuj.
Na dno wyłożonej papierem tortownicy ostrożnie przełóż jeden z blatów. Wyłóż 1/3 masy serowej, połóż drugi blat i dociśnij. Wyłóż kolejną porcję masy serowej, ułóż blat, dociśnij i na koniec równomiernie rozsmaruj ostatnią część masy. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowy sernik możesz polać dowolną polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Pięknie prezentuje się również udekorowany jadalnymi kwiatami i bakaliami.