Piernik z marchwią

SKŁADNIKI:

  • 450 g mąki
  • 5 jaj
  • ½ kg marchwi
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 20 dkg cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

 

Marchew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Jaja ubij z cukrem lub ksylitolem. Margarynę rozpuść w rondelku. Do ubitych jaj dodaj marchew, roztopioną margarynę oraz przesianą mąkę, sól, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Masę dokładnie wymieszaj.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 50-60 minut. Gotowy piernik można przełożyć masą lub powidłami.

Napisz komentarz