SKŁADNIKI:
- 450 g mąki
- 5 jaj
- ½ kg marchwi
- 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 20 dkg cukru lub ksylitolu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Marchew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Jaja ubij z cukrem lub ksylitolem. Margarynę rozpuść w rondelku. Do ubitych jaj dodaj marchew, roztopioną margarynę oraz przesianą mąkę, sól, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Masę dokładnie wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 50-60 minut. Gotowy piernik można przełożyć masą lub powidłami.