W Domowej Kuchni Kruszwicy nie tylko od święta można liczyć na pyszne ciasteczka. Te owsiano-orkiszowe nie tylko dobrze smakują, ale też są zdrowe, a ich wykonanie zajmuje mało czasu. Jeśli goście zapowiedzieli swoją wizytę, a Ty jeszcze nie wiesz, co im podać – koniecznie sprawdź ten przepis.
SKŁADNIKI:
- 200 g pełnoziarnistej, grubo mielonej mąki orkiszowej
- 200 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
- 60 ml mleka
- szczypta soli
Do miski wsyp mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Dodaj miękką margarynę oraz mleko, wymieszaj ręką i zagnieć szybko ciasto. Jest ono dość luźne i mocno się rozsypuje.
Ciasto odstaw do schłodzenia na pół godziny do lodówki. Wyjmij, rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciastka ostudź na blaszce, zimne możesz przełożyć do dużego słoja lub puszki.