Muffinki z żurawiną

Rodzina Kruszwickich lubi przygotowywać przekąski, które można zabrać w plener. Podczas wyczerpujących wędrówek i długich spacerów dobrze jest mieć przy sobie coś sycącego. Takie są muffinki z żurawiną, których przepis znajdziecie poniżej.

SKŁADNIKI:

  • 125 g miękkiej margaryny Mleczna z Kruszwicy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki rodzynek

Mąkę, proszek i sodę przesiej, dodaj sól i cukier.

Margarynę utrzyj na puszystą masę i nadal ucierając dodaj jogurt oraz jajko.

Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Wsyp suszone owoce i delikatnie połącz je z masą.

Formę muffinkową wyłóż papierowymi papilotkami. Masę nakładaj do 2/3 wysokości foremek. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowe muffinki ostudź na kratce. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Napisz komentarz