Rodzina Kruszwickich lubi przygotowywać przekąski, które można zabrać w plener. Podczas wyczerpujących wędrówek i długich spacerów dobrze jest mieć przy sobie coś sycącego. Takie są muffinki z żurawiną, których przepis znajdziecie poniżej.
SKŁADNIKI:
- 125 g miękkiej margaryny Mleczna z Kruszwicy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki rodzynek
Mąkę, proszek i sodę przesiej, dodaj sól i cukier.
Margarynę utrzyj na puszystą masę i nadal ucierając dodaj jogurt oraz jajko.
Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Wsyp suszone owoce i delikatnie połącz je z masą.
Formę muffinkową wyłóż papierowymi papilotkami. Masę nakładaj do 2/3 wysokości foremek. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotowe muffinki ostudź na kratce. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.