W Domowej Kuchni Kruszwicy co jakiś czas gości artystyczny duch. W Wielkanoc jego obecność można zauważyć przede wszystkim w wyjątkowych mazurkach, które co roku są nieco inne… Aktualny, stworzony z wykorzystaniem serka mascarpone, płatków róży w cukrze i suszonej żurawiny… wyszedł naprawdę przepysznie. Skorzystajcie z przepisu Kruszwickich, a z pewnością efekt Was zachwyci.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
(przepis na ciasto kruche znajdziesz również w zakładce – PRZEPISY PODSTAWOWE)
- 300 g mąki
- 200 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Na stolnicę przesiej mąkę razem z cukrem pudrem. Dodaj drobno posiekaną margarynę oraz żółtka. Całość siekaj długim nożem zgarniając wszystkie składniki do siebie. Szybko zagnieć ciasto, starając się jak najkrócej trzymać je w dłoniach. Owiń je folią spożywczą i odstaw do schłodzenia do lodówki na pół godziny.
Ciasto wyłóż na oprószoną mąką blachę i rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Z podanej ilości ciasta możesz przygotować jeden duży lub dwa małe mazurki. Placki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i po nakłuwaj widelcem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz na jasnozłoty kolor. Spody ostudź na kratce.
SKŁADNIKI NA KREM RÓŻANY:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g płatków róży w cukrze
- do dekoracji: suszona żurawina, płatki migdałów
Serek wymieszaj dokładnie z 3-4 łyżkami płatków róży. Ostudzony spód posmaruj resztą płatków róży, wyłóż równomiernie krem różany.
Wierzch udekoruj żurawiną oraz płatkami migdałów według dowolnego pomysłu.