Mazurek różany na kruchym spodzie

W Domowej Kuchni Kruszwicy co jakiś czas gości artystyczny duch. W Wielkanoc jego obecność można zauważyć przede wszystkim w wyjątkowych mazurkach, które co roku są nieco inne… Aktualny, stworzony z wykorzystaniem serka mascarpone, płatków róży w cukrze i suszonej żurawiny… wyszedł naprawdę przepysznie. Skorzystajcie z przepisu Kruszwickich, a z pewnością efekt Was zachwyci.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

(przepis na ciasto kruche znajdziesz również w zakładce – PRZEPISY PODSTAWOWE)

  • 300 g mąki
  • 200 g mocno schłodzonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Na stolnicę przesiej mąkę razem z cukrem pudrem. Dodaj drobno posiekaną margarynę oraz żółtka. Całość siekaj długim nożem zgarniając wszystkie składniki do siebie. Szybko zagnieć ciasto, starając się jak najkrócej trzymać je w dłoniach. Owiń je folią spożywczą i odstaw do schłodzenia do lodówki na pół godziny.

Ciasto wyłóż na oprószoną mąką blachę i rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Z podanej ilości ciasta możesz przygotować jeden duży lub dwa małe mazurki. Placki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i po nakłuwaj widelcem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz na jasnozłoty kolor. Spody ostudź na kratce.

SKŁADNIKI NA KREM RÓŻANY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g płatków róży w cukrze
  • do dekoracji: suszona żurawina, płatki migdałów

Serek wymieszaj dokładnie z 3-4 łyżkami płatków róży. Ostudzony spód posmaruj resztą płatków róży, wyłóż równomiernie krem różany.

Wierzch udekoruj żurawiną oraz płatkami migdałów według dowolnego pomysłu.

 

Napisz komentarz