SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 250 g mocno schłodzonej margaryny Mleczna z Kruszwicy
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego
- otarta skórka z cytryny
- szczypta soli
Margarynę pokrój w drobną kostkę, do śmietany dodaj proszek do pieczenia.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie posiekaj, szybko zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia lodówce na minimum godzinę.
Ciasto rozwałkuj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z części ciasta uformuj rant. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut lub do zarumienienia ciasta. Ciasto ostudź.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 puszki masy kajmakowej
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
- do ozdobienia: żurawina, płatki migdałowe, orzechy, suszone morele, daktyle
Margarynę utrzyj na gładką masę, dodawaj po łyżce masy kajmakowej nadal ucierając. Kajmak wyłóż na upieczone spody. Ciasto udekoruj bakaliami według własnego pomysłu.