Mazurek kajmakowy

SKŁADNIKI NA CIASTO: 

  • 300 g mąki
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 250 g mocno schłodzonej margaryny Mleczna z Kruszwicy
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli


Margarynę pokrój w drobną kostkę, do śmietany dodaj proszek do pieczenia.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pozostałe składniki, wszystko dokładnie posiekaj, szybko zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia lodówce na minimum godzinę.

Ciasto rozwałkuj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z części ciasta uformuj rant. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut lub do zarumienienia ciasta. Ciasto ostudź.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 2 puszki masy kajmakowej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • do ozdobienia: żurawina, płatki migdałowe, orzechy, suszone morele, daktyle

Margarynę utrzyj na gładką masę, dodawaj po łyżce masy kajmakowej nadal ucierając. Kajmak wyłóż na upieczone spody. Ciasto udekoruj bakaliami według własnego pomysłu.

Napisz komentarz