Ekspresowe ciasto piernikowe z miodem i kakao

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 margaryny Mleczna z Kruszwicy
  • 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 340 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2/3 szklanki ciemnego dżemu lub powideł (śliwkowe, porzeczkowe lub jagodowe)
  • 2 duże jaja

Rozgrzej piekarnik do 180 º C. Tortownicę posmaruj margaryną i oprósz mąką (najlepiej razową lub krupczatką). Suche składniki wymieszaj w osobnym naczyniu i odstaw. Za pomocą trzepaczki balonowej wymieszaj w osobnej misce mleko z cukrem, miód, margarynę, dżem oraz jajka. Dodaj teraz suche składniki  i dokładnie połącz masę. Wylej ciasto do przygotowanej formy i piecz ok. 50-60 minut (wbij patyczek, jeśli po wyciągnięciu ciasto nie klei się, jest gotowe). Wystudź kilka minut w formie, następnie wyjmij z tortownicy i studź na kratce kuchennej. Ciasto smakuje i wygląda pięknie udekorowane mleczną polewą.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 g białej czekolady
  • łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki margaryny Mleczna z Kruszwicy
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka jasnego cukru trzcinowego wymieszana z płaską łyżeczką cynamonu

Wstaw na ogień garnek z wodą, a na nim umieść miskę, tak by jej dno nie dotykało wody. Do miski wrzuć połamaną czekoladę, margarynę, mleko oraz skórkę pomarańczową i rozpuść wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając, aby zawartość nie przywarła. Gdy polewa jest gładka i błyszcząca wylej ją na ostudzone ciasto i szpachelką lub dużym nożem rozsmaruj na wierzchu. Posyp cynamonowym cukrem i zostaw na minimum 5 minut. Smacznego!

Napisz komentarz